“NE MOGU NIŠTA VIŠE DA KAŽEM” Oglasila se ujna devojčice Danke koja je prva objavila vest o njenom nestanku: “Teško nam je…”

Gotovo dva dana traje potraga za devojčicom Dankom Ilić u Banjskom polju nadomak Bora, kao i u okolini ovog naselja, a odgovora na pitanje šta se desilo sa detetom – nema.

Policija, koja je do 17 časova, bez prestanka, punih 27 sati detaljno pretraživala teren, saopštila je da se “prema dosad prikupljenim saznanjima, devojčica ne nalazi na ovom području, površine od oko 10 kvadratnih kilometara”. Zato je, navodi MUP Srbije, dobar deo ljudstva povučen sa terena. Prema saznanjima operativni rad na rasvetljavanju nestanka male Danke pokazao je “da istraga treba da ide u novom pravcu”, sve dok ona ne bude pronađena. Njeni roditelji, Ivana i Miloš, bili su danas u borskoj policijskoj upravi, u koju su dovedeni tokom dana.

Danka Ilić
FOTO: PRINTSCREEN/RTS, PRINTSCREEN/FACEBOOK

Sve je počelo u utorak u ranim poslepodnevnim satima, kada je Dankina majka, kako se dosad zna, nestanak ćerke prijavila policiji.

– Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Dok sam se okrenula, da sinu dam malo vode, nije je bilo. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala – rekla je neposredno nakon Dankinog nestanka “Novostima” Ivana Ilić, majka devojčice.

Ona i njen suprug Miloš saslušani su u policiji budući da je majka poslednja videla ćerku. Muž joj se, ispostaviće se, pridružio u potrazi za mezimicom čim ga je pozvala.Tokom grozničave potrage za malenom Dankom, rodbina i prijatelji u neverici sležu ramenima.

– Nada nas ne napušta. Teško nam je svima sve ovo palo. Ne mogu ništa više da kažem, razumite – rekla je Dankina ujna, Jovana Dragomirović, koja je prva, u utorak po podne, objavila vest na društvenim mrežama da je devojčica nestala.

Stara kuća Dragomirovića, Dankine babe i dede po majci, u Banjskom polju, u koju povremeno dolazi Ivana sa mužem i decom, na samom je rubu ovog prigradskog naselja, u neposrednoj blizini šume… Drugi dan od nestanka, umesto dečje graje, muk i neverica.

potraga, Danka Ilić, nestala devojčica, Bor
FOTO: MUP.GOV.RS

– Teško je ovo područje, nepristupačno, a najgore je što je zaraslo u trnje. Tu ni životinja ne može da prođe, a kamoli dete i to me najviše zabrinjava. Dosta je tu vikendica i dosta gustiša, žbunja, šume, a posle da se ide i dalje – kaže Blagoje Radovanović, lovac iz Bora.

Banjsko Polje, u proteklih 48 sati, kao da je “najtiše mesto na svetu” – tek poneki lavež pasa prekine mučnu tišinu. Ljudi ćutke obilaze teren i pomno posmatraju svaki listić, svaki trag… Kiša je, međutim, mnoge od tragova, sumnjaju mnogi, sprala.

– Teren je brdovit, prepun proplanaka, livada, neobrađenog zemljišta obraslog u parlog i trnje. Sa nama su išli i pripadnici Žandarmerije sa psima. Svaki pedalj smo pretražili. Ništa nismo našli – kaže Dalmir Stanojević, pripadnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Popovica, koji je zajedno sa kolegama iz Jabukovca, Vratne, Zlota, Negotina, Kladova, Donjeg Milanovca i Majdanpeka pretraživao šume oko Banjskog Polja.

Danka Ilić, Pronađi me, Bor, Banjsko Polje
FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Svi vlasnici vikendica u ovom naselju dobili su, u međuvremenu, poziv da dođu i otvore svoje objekte, kako bi sve bilo pretraženo i da bi se otklonila svaka sumnja.

– Svaka napuštena kuća, svaka vikendica, bunari, jame koje su u tom području su pregledani. Iz jama i bunara je i sva voda ispražnjena kako bi se detaljno pregledali – pričaju spasioci.

Policiji je na uvid dat i snimak sa jedne od kuća u ovom delu naselja na kojem se vidi automobil kako se kreće ka kući Dragomirovića, baš u trenutku kada je nestala Danka, u 13.47.

Na snimku se, kako je ispričala vlasnica kuće na kojoj je postavljena kamera, vidi da je Ivana prošla ulicom. Desetak minuta kasnije, navodno se vidi kako prolazi i Miloš, a nešto kasnije i policijska patrola.

Policija je danas proveravala sva vozila na nekoliko punktova, a uzete su izjave i od svih koji imaju krivične dosijee.

Kurir.rs/Novosti

Leave a Reply