KAKVI SU OVO ČUDNI OBLACI NAD SRBIJOM? Svi danima uznemireno gledaju u nebo: Ovi prizori bude NEOPISIVU JEZU (FOTO)

Razorne oluje koje su ovih dana zadesile Srbiju za sobom su ostavile dosta štete, povrijeđene osobe, ali i stradale. Scene koje je priroda priredila su bile zastrašujuće, a kao i svakoj oluji prethodili su čudno nebo i oblaci.

Uglavnom nas neobični oblaci zadive i ovjekovječimo ih telefonom, ali kako zapravo nastaju takvi oblaci? I šta je to u stvari superćelijska oluja?

Meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je ranije da je riječ o jakom grmljavinskom oblaku koji je izuzetno izražen i zato se i zove superćelija. Naime, grmljavinska ćelija je kod njega velika u odnosu na manje kada su intenziteti pljuska, grada i grmljavine manji, piše Blic.


FOTO: ROGER HILL/SOLENT NEWS & PHOTO AGENCY / SOLENT NEWS / PROFIMEDIA / PROFIMEDIA

Crometeo piše da su ti oblaci pravi primjer kako sile prirode mogu proizvesti spektakularne prizore, vrlo atraktivne za fotografisanje.

Superćelijski oblaci omiljena su meta lovaca na oluje i ljubitelja ekstremnih vremenskih pojava, ali zbog posljedica koje znaju ostaviti, nisu nimalo omiljeni na područjima gdje stvore štetu.


FOTO: SCREENSHOT
superćelijska oluja u Beogradu


FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
Oluja Sremska Mitrovica

Obilježavaju je snažne rotirajuće uzlazne struje
Superćelijsku grmljavinsku oluju obilježavaju postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje, pojasnio je Nick Wiltgen, meteorolog meteorološkog portala Weather.com.


FOTO: MILJANA KLJAJIĆ / RINGIER
Oluja Beograd

– Ove oluje nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov za njihov nastanak je pomjeranje vjetra po visini. Obično pri tlu duvaju južni ili jugoistočni vjetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni. Ovakva kombinacija vjetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka, kazao je on.


FOTO: ZLATKO ČONKAŠ / RINGIER
Oblaci u Novom Sadu

On dodaje i da struktura superćelijske oluje omogućava da kiša ili grad padaju prilično daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani čitav sistem.

– Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vjetar i tornada, rekao je Wiltgen.


FOTO: STEVICA RAJČETIĆ / RINGIER

Koji sve oblici oblaka postoje?
Oblaci se nalaze u stanju neprekidnog stvaranja i promena. Zbog toga postoji bezbroj njihovih mogućih oblika. Ipak, postoje definicije ograničenog broja, vrlo karakterističnih oblika.

Po obliku:

 Perjasti – Cirrus (Ci)
 Perjasto-glomilasti – Cirrocumulus (Cc)
 Perjasto-slojeviti – Cirrostratus (Cs)
 Visoko-gomilasti – Altocumulus (Ac)
 Visoko-slojeviti – Altostratus (As)
 Slojevito-kišni – Nimbostratus (Ns)
 Slojevito-gomilasti – Stratocumulus (Sc)
 Slojeviti – Stratus (St)
 Gomilasti – Cumulus (Cu)
 Gomilasto-kišni – Cumulonimbus (Cb)



FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Prema visini:

Visoki (od 6-14km)
Srednji (2-6km)
Niski (2km)



FOTO: STEVICA RAJČETIĆ / RINGIER



FOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA



FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA



FOTO: MINJA MILOJEVIĆ / RAS SRBIJA

Leave a Reply