Alisa Mutap Ide U Zatvor: Pogledajte Na Koliko Godina Je Osuđena

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas, 21. jula, drugostepenu presudu Zijadu Mutapu i drugima koji su optuženi da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije preminuo.

Alisa Ramić (Mutap) i Hasan Dupovac su optuženi, a sada i osuđeni zbog prikrivanja dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, a odbrana ima pravo na žalbu. Alisa Ramić je dobila 2.5 godine zatvora, a Hasan Dupovac je osuđen na 3 godine zatvora. Alisa je osuđena za davanje lažnog iskaza, on za zloupotrebu položaja. Oslobođeni su da su djelovali kao kriminalna grupa

Podsjetimo, svi optuženi su u novembru 2022. oslobođeni krivnje, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo ponovno suđenje. Tužilaštvo je u žalbi pred Apelacionim vijećem istaklo da Prvostepeno vijeće nije obrazložilo na osnovu kojih dokaza je donijelo presudu i da je zanemarilo većinu od 69 svjedoka Tužilaštva.

Tužilaštvo se žalilo na odbijanje saslušanja doktora Kemala Dizdarevića, neophodnog za utvrđivanje “ključnih stvari”, uz obrazloženje da je vještak Abdulah Kučukalić dovoljno razjasnio pitanje amnezije Alise Mutap. Dizdarević je kasnije svjedočio pred Sudom te potvrdio da Alisa Mutap nije mogla imati amneziju, više o tome čitajte OVDJE.

Odbrane su na ročištu 26. juna zatražile da se saslušaju doktori Jasminka Dželilović-Vranić, Azra Alajbegović i Žarko Savić na okolnosti vještačenja optužene Alise Ramić na Klinici za neurologiju, što je Apelaciono vijeće odbilo.

Leave a Reply