Omiljeni kolač u Jugoslaviji: Donosimo recept za starinsku štrudlu s makom

Štrudla sa makom je starinska poslastica koja se pravi od tijesta, a onda filuje makom koji se kuha sa mlijekom. Svaka domaćica bivše Jugoslavije je znala da spremi ovu ukusnu štrudlu.

Takođe, na trepzi u to doba je često mogla da se nađe i tjestenina sa orasima ili makom, kao jedan od neprevaziđenih specijaliteta. Naučite i vi da spremite štrudlu sa makom, omiljeni desert svih Jugoslovena.

Sastojci

Za tijesto:

550 g brašna
300 ml mlijeka
30 g kvasca
1 jaje
1 žumance
2,5 kašike šećera
50 g putera

Za fil:

500 g maka
200 g šećera
300 ml mlijeka
Za premaz:

1 jaje

Priprema:

U mlijeko dodajte kvasac i šećer. Ostavite da se aktivira, pa dodajte jaje i žumance koje ste prethodno umutili, a zatim i istopljeni puter. Sve sjedinite, pa sipajte prosijano brašno i umijesite tijesto.

Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20 minuta na toplom. Dobijeno tijesto podijelite na 3 dijela. U šerpu sipajte mlijeko i ostavite da provri, pa postepeno dodajte mak i šećer koji ste pomiješali.

Kuhajte još par minuta, uz neprestano miješanje. Svaki dio tijesta razvucite na pobrašnjenoj površini, pa premažite fil preko. Urolajte, pa poredajte u pleh obložen pek papirom. Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko pola sata ili dok ne porumene, piše Stvar ukusa.

Leave a Reply