OTIŠLA JE DA URINIRA USRED HRVATSKOG PARKA: Počelo je samo da izlazi iz nje, kad je vidjela šta, ŠOKIRALA SE (FOTO)

Na fejsbuk profilu Hrvatske gorske službe spašavanja prije tri dana je objavljeno da je mlada strana državljanka rodila djevojčicu u Nacionalnom parku Paklenica. Odmah nakon što se porodila, do nje su došli članovi HGSS-a i prebacili su ih u kanjon.

“Danas u 14.51 naši dežurni spasioci dobili su dojavu o porođaju u objektu Lugarnica u Nacionalnom parku Paklenica. Prije dolaska ekipe HGSS-a mlada strana državljanka rodila je djevojčicu uz asistenciju osoblja Nacionalnog parka. Majka i novorođenče su bezbjedno prebačeni u kanjon gdje su predati timu HMP. Komunikaciju tokom akcije ometao nedostatak mobilnog signala. Uključeno je bilo 7 članova HGSS-a, tim HMP-a i doktor. Posebno bismo istakli dobru saradnju sa zaposlenima NP Paklenica”, napisali su na Fejsbuku.

https://www.facebook.com/HrvatskaGSS/posts/pfbid0vYFxAi6uyaXL9zGWM6YfJg3NXdSV2oHx2oXdg5AAwBqSkwZgGQiAFMdyBQ6ebRuNl?ref=embed_post

Nije ni znala da je trudna

Nakon porođaja, upravnica NP-a Paklenica Natalija Andač je potvrdila da porodilja nije znala da je trudna i da je, na svu sreću, u timu za spašavanje bio ginekolog. Dodatne detalje o tome otkrile su anesteziolog Anela Ušanović i ginekolog Dora Perinčić koje su kao članice HMP-a svjedočile ovom trenutku.

Ušanović je rekla kako ovo nije bila rutinska intervencija i da nikad nije učestvovala u ovakvom zahvatu. “Mogu da kažem da smo svi zajedno imali sreće da sam danas bila u sklopu dežurne ekipe, da smo se prvi našli na mjestu događaja”, rekla je za RTL.

Porodila se sama u WC-u

Djevojka se sama porodila u Lugarnici. “Kada smo stigli, porođaj je bio u završnoj fazi. Porodila se sama u WC-u u Lugarnici. Mi smo priskočili sa svom medicinskom opremom i počeli da pružamo njegu. Imali smo sreće što smo u blizini imali dodatnu pomoć od GSS-a. Došao je ginekolog i meni je olakšala pomoć”, dodaje Ušanović.

Ginekolog Perinčić, koja je učeštvovala u porođajima trudnica koje nisu ni znale da su trudne, kaže da se to nikada nije dogodilo u ovakvim uslovima. Sve je, kaže, za nju bilo jako emotivno. Majka je, navodi HGSS-ovac Marko Rakovac, bila u emotivnom šoku, ali da se dobro nosila sa tim.

Leave a Reply