BIZARNO: Jelena i Nenad iz Zemuna izdali kuću poznanicima, ali ono što su oni uradili se događa jednom u 100 godina

Jelena Čeza već dvije godine bezuspješno pokušava da iseli podstanare kojima je izdala kuću u Zemunu. Obraćala se policiji, slučaj je pred sudom, ali, kako kaže, vrijeme prolazi, računi se gomilaju, a ništa se ne rješava. Zbog toga već nekoliko dana štrajkuje ispred svoje kuće.

Čeza i njen suprug Nenad Josipović kažu da su još 2020. potpisali ugovor o zakupu sa podstanarima, i prema jednoj tački u ugovoru, u koju je uvid imao reporter N1, zakup može da se raskine bilo kad, iako je na neodređeno vrijeme.

Stanodavci su u januaru 2021. odlučili da daju otkaz podstanaru, koji kaže da ga nisu obavijestili, da mu je samo stigla tužba i da se neće iseliti sve dok sud ne donese odluku.


– Nakon smrti mog oca 2019. kontaktirala me je ta porodica koju sam i ranije znala, pitali su me da iznajme kuću, jer su znali da je prazna, na šta sam ja poslije nekoliko dana razmišljanja pristala. Rekla sam im da odrede sami cijenu, rekli su da mogu da plaćaju 200 evra. U avgustu 2020. su se uselili, potpisali smo ugovor, ovjerili ga kod notara, prijavila sam ih u policiju da su sad na toj adresi – priča Čeza za N1.

Dodaje da je ubrzo došlo do kvara u kući, čiju popravku je podstanar finansirao i dogovorili su se da narednih sedam mjeseci on plaća umanjenu kiriju za sto evra. Prema njenim riječima, platio je samo prva dva mjeseca.

REKONSTRUKCIJA STANA BEZ IKAKVE DOZVOLE

– Ubrzo posle toga sam saznala da je izbacio našu mašinu za sudove, mašinu za sušenje veša, srušen je zid, a da se nije konsultovao sa mnom. Takođe je zamijenio bravu, a nije mi dao ključ. Po zakonu, vlasnik mora da dobije ključ od svoje kuće – kaže Čeza revoltirano.

Dodaje da je iste te godine dobila opomenu pred utuženje od Infostana, jer od kada se uselio nije platio nijedan račun. Mi smo sve te račune izmirili.

– Ni struju svakog mjeseca nije izmirio u cijelosti, te se on uvećavao iz mjeseca u mjesec, da bi u decembru dostigao 16.000, što sam takođe ja izmirila. I u januaru 2021. sam odlučila da mu dam otkaz – priča Jelena Čeza.

POKRENUT POSTUPAK ISELJENJA

Dodaje da su došli da mu to saopšte, ali kako tada nije bio kod kuće, odnosno bili su na zimovanju, „ušli smo na kapiju, odštampali ugovor i zalijepili ga na ulazna vrata (kuće), s obzirom da ima video nadzor koji on gleda preko mobilnog on je vidio da smo to uradili“.


Njen suprug Nenad Josipović navodi da imaju i svjedoke da su to zalijepili, kao i da su mu poslali i SMS i poruku na Viber, ali da je on na sudu izjavio da on nema te poruke na Viberu jer je tada bio u svađi sa suprugom i taj telefon je bio kod nje.

Sudski postupak se oteže već više od godinu dana, jer prema riječima Josipovića, podstanar koristi rupe u zakonu i već su dva ročišta odložena, a treće će biti tek u septembru, a oni u međuvremenu plaćaju sve račune.

“NEĆU DA IZAĐEM IZ STANA”

– Infostan ne može da se odjavi, čovjek stavi bazen u dvorište, puni ga vodom, nama stiže račun za vodu, kad mom djetetu nešto treba, ne mogu da mu kupim, jer prvo moram da poplaćam to što je on potrošio – kaže Josipović.


Njegova supruga dodaje da je sam predmet za iseljenje „čist i jasan, ne tražimo nadoknadu za neplaćene račune, jer on nema nikakvu imovinu na svoje ime i nalazi se na spisku najvećih poreskih dužnika od oko šest miliona dinara”.

„Privatna imovina je svuda neprikosnovena… Rekli smo mu ‘izađi, povući ćemo sve tužbe’, čovjek kaže ‘neću’“, poručuje Čeza, dok njen muž dodaje da samo traži da se ispoštuje zakon, „ništa više od toga“.

(N1)

Leave a Reply