4 RANA SIMPTOMA RAKA JAJNIKA: Svaka žena ovo treba znati, AKO UOČITE NEŠTO OD OVOGA, ODMAH GINEKOLOGU

Rak jajnika nastaje kada stanice jajnika postaju maligne i počnu se razvijati u tumore. Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubojica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven sa rengenom.

Iako je najčešći u žena u pred menopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u 30-im i 40-im godinama, možda čak i mlađim.

Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka može drastično povećati šanse za opstanak, stoga obratite pažnju na svoje tijelo i redovno posjećujte svog liječnika.

Stvar je u tome da rak jajnika ne šuti, ali je jako tih. Trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog crijeva).

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a kao žene, moramo biti pažljive i znati kada djelovati…

rak-jajnika

4 Simptomi koji mogu biti znakovi raka jajnika:

Uporna nadutost 

Ako primijetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri sedmice, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želučane probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vrijeme, javite se liječniku.

nadutost

Bol u donjem trbuhu i zdjelici 

Razmislite o svim područjima bola, Moguće je da osjećate menstrualne grčeve u donjem trbuhu, prsnoj regiji, možda čak i na donjem dijelu leđa. Dok je ista bol za vrijeme menstruacije normalna, uporna bol koja vas prati i nakon menstuacije opet, duže od tri sedmice ili više, može biti rani znak raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene prije menopauze jer menstrualne tegobe mogu trajati duže nego inače.

bolest

Gubitak apetita / brzi osjećaj sitosti 

Ako primijetite značajan pad vašeg apetita duže od tri sedmice, razgovarajte sa svojim liječnikom. Iako to može biti znak cijelog niza želučanih problema, crijeva i crijevnih problema, to također može značiti i rak jajnika.

gubitak-apetita

Pojačana potreba za mokrenjem 

Ako se nađete u posjeti prijateljima, i bez obzira što niste unosili neku tekućinu ili ste u redu jednu minutu i hitno trebate mokriti sljedeću, možda imate rane faze raka jajnika.

toalet2

Leave a Reply