Klikom na sliku zatvorite prozor.

RASTU DO VELIČINE ŠAKE I ŽDERU SVE PRED SOBOM, ČAK I ŽBUKU: U putničkom koferu stigla invazivna vrsta opasna za ljude

Visokoinvanzivna i destruktivna vrsta afričkih puževa pronađena je u putničkom koferu u zračnoj luci Detroit Metropolitan. Riječ je o šest divovskih puževa koji su otkriveni 9. marta u avionu koji je u SAD doletio iz afričke države Gane.

Američka carina i granična zaštita u priopćenju je objavila da puževi mogu narasti do veličine “prosječne šake odrasle osobe”, odnosno do dvadesetak centimetara. Ljudi širom svijeta jedu ove puževe, a pojedinci ih drže kao kućne ljubimce.

Njihov unos u SAD je ilegalan iz više razloga. Naime, ponekad na sebi mogu nositi parazit poznat pod nazivom štakorski plućni crv, od kojeg obolijevaju i ljudi.

Kao vrsta vrlo su invazivni – jedu čak 500 vrsta biljaka, ali i materijala, uključujući žbuku, navode dužnosnici.

Prijete biljkama, domovima i zdravlju ljudi
“Divovski afrički puž prijeti našim biljkama, domovima i našem zdravlju”
, poručuju iz granične kontrole i dodaju da je to “jedan od najštetnijih puževa na svijetu”.

Puževi su se počeli pojavljivati u južnoj Floridi u šezdesetim godinama prošlog stoljeća i trebalo je desetljeće da ih se iskorijeni, piše The Tribune.

Nekoliko su se puta u međuvremenu pojavljivali u toj državi, a lokalne se vlasti i trenutno bore protiv njihove populacije na Floridi, Havajima i Karibima.

Zaplijenjeni puževi s aerodroma Detroit Metropolitan bit će predmet daljnje analize kako bi se pronašao učinkovit način bržeg uklanjanja opasnosti koje nose.

Leave a Reply