VESNI ZMIJANAC IZVEDENA OPERACIJA NA OTVORENOM SRCU: Šta je bajpas i koje su opasne komplikacije

Kada dođe do začepljenja i suženja krvnih sudova, potrebna je ugradnja bajpasa. Ovoj operaciji je podvrgnuta i pjevačica Vesna Zmijanac.

Vijest da je Vesna Zmijanac operisana i da joj je ugrađen bajpas mnoge je navela da se zapitaju kada je neophodna ova intervencija, koliko traje i da li je rizična.

Kada dođe do suženja ili začepljenja krvnih sudova, pribegava se ugradnji bajpasa kako bi se do srca dovela dovoljna količina krvi. Ova začepljenja nastaju sakupljanjem masti, holesterola i kalcijuma koji formiraju masni plak.

Bajpas se ugrađuje kad su blokirane lijeva ili glavna srčana arterija ili kad pacijent osjeća jake bolove u grudima usljed suženja više srčanih arterija. Pre ugradnje bajpasa, ljekari razmatraju mogućnost drugih intervencija.

Na primjer, moguće je nekad riješiti tegobe koronarnom angioplastikom. Tada se u arteriju uvodi mali balon koji nju raširi, a zatim se stavi stent koji je zadrži u tom obliku. Ako ovo nije moguće ili stent ne uspije, ugrađuje se bajpas.

Prije operacije je često neophodno da pacijent promeni ishranu i prima izmenjenu terapiju. Ljekari će obaviti čitav niz testova, analiza rada srca i krvi pre intervencije.

Sama operacija traje između tri i šest sati, dužina zavisi od broja arterija koje su ugrožene. Hirurg će uzeti dio arterije – graft – sa nekog drugog dijela tijela – iz noge ili ruke. Otvara se cijeli grudni koš, zaustavlja rad srca, a pacijent prebacuje na vještačka pluća. Graft se ugrađuje tako da premosti začepljeno mjesto u aorti.

Postoje i varijacije ove operacije – kada se rad srca ne prekida, već samo vještački stabilizuje dok se ne završi ugradnja grafta. Takođe, nekad je izvodljiva i operacija sa minimalnim rezom.

Nijedna operacija, pa ni ova, nije bez rizika. 

Oni uključuju:

-krvarenje
-srčani udar
-infekciju
-potrebu za dužom priključenošću na respirator
-aritmije
-probleme sa bubrezima
-moždani udar
-kratkotrajni gubitak pamćenja

U najtežim slučajevima, ugradnja bajpasa može imati i fatalni ishod. Komplikacije su mnogo manje verovatne ako je operacija unapred planirana, za razliku od intervencija koje se izvode po hitnom postupku.

Tekst: Lepa&Srećna

Leave a Reply