BOLI I PECKA KAD MOKRITE? TRČITE STALNO U WC: Evo šta će vam pomoći

Pored lijekovanja, što više odmora i većih količina tečnosti, kod upale bešike i urinarnih infekcija pomaže i soda bikarbona rastvorena u vodi.

Osejćaj pečenja pri mokrenju najčešći je simptom urinarne  infekcije ili upale mokraćne bešike. Najčešći uzrok problema kod žena je zaraza bakterijama koje stignu iz debelog crijeva, kroz uretru, sve do bešike. Kod mušakraca, problem je sve što ograničava normalan tok urina, poput uvećane prostate.

Liječenje infekcije bešike često uključuje antibiotik, ali i sam pacijent može mnogo toga da učini kako bi se stanje što prije smirilo.

Prije svega je potrebno da se poveća unos tečnosti. Time se čitav sistem “ispira”, a mokraća razrjeđuje. Treba piti nezaslađene tečnosti, na primjer, vodu ili samo cijeđeno voće.

Izbjegavajte al*oholna pića, kao i ona koja nemaju al*ohola, ali su kisela ili gazirana. Recimo, sok od naranče ne treba konzumirati dok traju tegobe.

Može da pomogne i alkalizacija mokraće. Da biste to postigli, uzmimajte sodu bikarbonu razmućenu u vodi – jedna kašičica (5 gr) na jednu čašu vode. To treba piti dva do tri puta dnevno.

Ukoliko osjećate i bol, mogu da pomognu Paracetamol ili Brufen. Prijaće i topao termofor pritisnut na donji dio leđa. Pacijent treba da odmara što više. Ako se tegobe nastave duže od 2-3 dana, obavezno se treba javiti ljekaru.

Tekst: Lepa&Srećna

Leave a Reply