Klikom na sliku zatvorite prozor.

NE POSTOJI TORTA KOJU JE JUGOSLAVIJA VIŠE VOLJELA OD OVE: Budi nostalgiju, NE PEČE SE, pravi se lako, a očarava raskošnim ukusom!

Pjesak torta jedna od najpoznatijih torti koje se pravi bez pečenja. Potrebno je samo 30 minuta za ovu savršenu poslasticu, koja mnogima budi nostalgiju!

Sasvim je sigurno da naše mame i bake imaju svoje “male tajne” s obzirom na to da je ovo nekada bila omiljena torta većine mališana, koji kada vide kombinaciju šlaga, mljevenog keksa, krema i/ili kokosa, prvo mami oližu sve vanglice, varijače i žice miksera, a kada se torta rashladi, slasno uživaju u carstvu ukusa.

I danas se ti odrasli mališani sjete, pa posegnu za sastojcima da je sebi naprave, a svaki zalogaj sjeća na djetinjstvo.

PIJESAK TORTA: BEZ PEČENJA, GOTOVA ZA 20 MINUTA

Sastojci:

– 1 l mlijeka
– 4 pudinga od vanilije
– 330 g šećera
– 1 margarin
– 200 g keksa
– 200 g kokosa
– 200 g oraha
– šlag

Priprema:

Ovo je brzi kolač, gotov za 20 minuta i ne može ne uspjeti. Količina sastojaka, naravno, ovisi o veličine kolača koji želite napraviti, ali je bitno sačuvati navedeni omjer.

Uglavnom, treba skuhati 4 pudinga od vanilije, ali ne prema uputama s vrećice, nego u 1 l mlijeka. Puding ohladiti i u njega dodati margarin pjenasto umućen sa šećerom.

Smjesu podijeliti na tri dijela. U jedan dio dodati kokosovo brašno, u drugi orahe, a u treći neki mljeveni keks. Treba dotati toliko sastojaka da puding bude dovoljno čvrst da se može mazati.

U prikladan kalup za tortu staviti prvo kremu sa keksima, preko nje kremu s kokosom, a na kraju s orasima. Na kraju umutimo šlag i ukrasimo tortu.

Izvor: receptinadlanu.com

Leave a Reply