UZROK I SIMPTOMI GNOJNE ANGINE – DOKTORI UPOZORAVAJU: Obratite pažnju, moguće su komplikacije

Angina podrazumijeva pojam upale ždrijela, krajnika ili limfnih čvorova na vratu. Angina nije obična grlobolja jer su popratni simptomi povišena tjelesna temperatura, slabost te bolovi u mišićima.

Gnojna ili streptokokna angina naziva se još i upalom krajnika, a radi se o bakterijskoj upali grla. Uzrok upale je streptokok skupine A i liječi se antibiotikom. Premda se može pojaviti i kod odraslih, najčešće obolijevaju djeca od 5 do 15 godina. Simptomi gnojne angine slični su onima od grlobolje koju je uzrokovala virusna infekcija te je važno znati ih razlikovati.

Koji je uzrok gnojne angine?

Krajnici su inače dio imunološkog sustava i zadaća im je da zaštite od mikroorganizama koji mogu izazivati infekcije. To čine tako da pohranjuju bijele krvne stanice koje gutaju bakterije i viruse. To dovodi do infekcije u krajnicima, a to potiče stvaranje antitijela protiv budućih infekcija. Zbog toga mogu oteknuti i upaliti se, a najčešći uzrok je upravo beta-hemolitički streptokok, ali i brojni respiratorni virusi.

Uzrok gnojne angine je streptokok koji se pojavljuje cijele godine, no češće je zabilježen u hladnijim mjesecima, posebno pri početku školske godine. Javlja se u svim dobnim skupinama, no najčešće dolazi kod djece školske dobi. Prijenos gnojne angine odvija se kapljičnim putem sa zaražene osobe i to kihanjem, kašljanjem ili govorom.

Važno je znati da je osoba, nakon što nestanu simptomi gnojne angine, ipak zarazna te ostaje kliconoša. Uz to, bolest se kod 20% bolesnika pojavljuje bez ikakvih simptoma, no osoba je nosilac virusa. Ovo je jedan od razloga zašto se streptokokna angina širi po školama i vrtićima te ostalim zatvorenim kolektivima.

Dijete ili odrasla osoba koja je preboljela gnojnu anginu na nju stječe samo kratkotrajan imunitet što znači da može ponovno oboljeti i to više puta. Postoje pokazatelji da postoji sklonost čestom pojavljivanju kod nekih ljudi.

Simptomi gnojne angine

Da bi se poduzele pravilne mjere liječenja, važno je znati razlikovati radi li se o gnojnoj angini ili običnoj upali grla. Simptomi se pojavljuju u roku od jednog do tri dana od zaraze.

Ovo su tipični simptomi gnojne angine:

nagli početak bolesti
izražena grlobolja i bol pri gutanju
povišena tjelesna temperatura, viša od 38,5°C
glavobolja
mučnina
umor
bol u mišićima

Djeca će uz ove simptome vjerojatno biti mirna i bezvoljna, možda će odbijati hranu te će imati neugodan zadah iz usta. Kod manje djece su mogući bolovi u trbuhu i povraćanje. Neki simptomi se mogu i vidjeti poput natečenih krajnika s bijelim iscjetkom u obliku bijelih točkica. Tek oko 20% bolesnika ima grlobolju, vrućicu, otečeno, crveno ždrijelo i gnojni iscjedak na tonzilama. Kod nekih bolesnika moguć je i nastanak osipa.

U nekim slučajevima može doći do pojačanog crvenila i oticanja nepca te povećanja limfnih čvorova na vratu i ispod donje vilice koji su bolni na dodir.

Dok se uz sve navedene simptome pojavljuje šmrcanje, kihanje ili suzenje očiju, to je znak da se radi o virusnoj infekciji.

Što ako mi dijete ima gnojnu anginu?
U slučaju da imate potvrdu liječnika da se radi o gnojnoj angini, no čak i čim se pojave prvi znakovi i simptomi, trebate primijeniti mjere opreza. S obzirom na to da se ova bolest prenosi kapljičnim putem, a bakterije i virusi mogu preživjeti na predmetima, to pridonosi daljnjem prenošenju koje treba zaustaviti.

Ako vam je dijete zaraženo, ovo su mjere koje trebate poduzeti:

temeljito perite igračke i dezinficirajte ih
neka dijete i oni koji su s njim u kontaktu često peru ruke
prokuhajte bočice i dude ili ih zamijenite
ne dijelite jelo i piće
ne dijelite pribor za jelo i piće
nakon završetka simptoma promijenite zubnu četkicu

Komplikacije angine kod djece
Ako se gore navedeni simptomi kod djeteta pojavljuju dulje od dva dana, obratite se liječniku jer se sigurno ne radi o prehladi već o većem problemu. Najbolji indikator je povišena tjelesna temperatura koja ne pada niti nakon dva dana. Dijete tada ne bi smjelo biti u kontaktu s ostalom djecom ili većom grupom ljudi.

Komplikacije gnojne angine su moguće ako dođe do oticanja koje uzrokuje poteškoće kod disanja ili gutanja, čak i sline. Pri pojavi jake glavobolje, boli u grudnom košu ili osipa, odmah se obratite liječniku.

Osim toga, zaraženost se može proširiti na uho i sinuse što produžuje tijek bolesti. Iako rijetko, moguće je da dođe i do reakcije nekoliko tjedana nakon streptokoka, a to su reumatska vrućica i glomerulonefritis. Radi se o upali zglobova i srčanog mišića te upalnoj bolesti bubrega. Ove komplikacije vrlo su rijetke.

Liječenje gnojne angine uz lijekove i mirovanje
Liječenje se treba provoditi odmah nakon prepoznavanja simptoma gnojne angine. Ako se pravilno ne liječi može doći do nakupljanja gnoja, oteklina i otežanog disanja.

Pregled se odvija obrisom ždrijela te nalazom krvi. Dijagnoza je nužna kako bi se razlikovalo radi li se o bakterijskoj ili virusnoj upali grla te da se ne koriste antibiotici ukoliko za njih nema potrebe.

Liječenje se provodi antibioticima, spuštanjem temperature i mirovanjem. Mogu se davati dodatne tablete za spuštanje temperature, pastile za bolno grlo te anestetici. Važno je paziti da osoba uzima tekućinu i hranu.

Leave a Reply