5 SIMPTOMA MINI SRČANOG UDARA: Često se zanemaruju i povezuju sa drugim uobičajenim tegobama

Kada pomislimo na srčani udar, mogli bismo zamisliti dramatičan bol koji steže u grudima i jasno daje do znanja da nešto nije u redu. Međutim, simptomi takozvanog mini srčanog udara mogu biti daleko suptilniji od srčanih udara sa izraženim i jasnim simptomima koji ukazuju na to da je pažnja potrebna odmah.

Loše varenje

Dr Mehta sugeriše da doživljavanje simptoma onoga što izgleda kao uobičajeni napad lošeg varenja može da zavara i da se često zanemari.

Majk Sevilja, ljekar opšte prakse iz Ohaja, kaže da se njegova klinička slažu sa ovim upozorenjem i napominje da su njegovi pacijenti tražili lekove bez recepta za olakšavanje gorušice, a ustvari je u pitanju bio mini srčani napad.

Ipak, kada ovi lijekovi ne uspijevaju da ublaže nelagodnost, to je znak da problem možda nije u stomaku, već bi zaista u pitanju moglo biti srce.

Osjećaj kao da si napeo mišić

Bol u vratu, grudima ili gornjem dijelu leđa može da izgleda kao da ste istegli mišić, pa se ova tegoba može tumačiti kao nešto ne tako opasno.

Međutim, dr Mehta i dr Sevilja upozoravaju da ne treba brzo odbaciti ovakve nelagodnosti jer mogu biti nagovještaji malog srčanog udara, a ne samo znaci jakog naprezanja.

Produženi, jak zamor

Osjećaj ogromnog umora tokom dužeg vremenskog perioda može biti više od znaka da ste imali napornu nedelju ili da ste loše spavali. Dr Mehta ističe da je ovaj duboki umor simptom koji mnogi možda neće odmah povezati sa zdravljem srca.

Ipak, ova vrsta umora zahteva pažnju mimo odmora ili kofeina. Kada se iscrpljenost čini nesrazmernom vašim svakodnevnim aktivnostima, to može biti suptilan nagovještaj vašeg tijela da je nešto ozbiljnije u pitanju, kao što je mali srčani udar.

Otežano disanje

Uobičajeno je da doživite kratak dah nakon fizičkog napora ili u trenucima stresa. Međutim, dr Sevilja upozorava da ako se ova poteškoća u disanju ne popravi poslije malo odmora, ne treba je zanemariti.

Uporni nedostatak daha, posebno kada ste imali priliku da se opustite, može biti znak upozorenja za mini srčani udar.

Simptomi slični gripu

U ovo doba godine, gotovo da se očekuje da će svako od nas imati neke znake gripa, uključujući kašalj, zapušenost disajnih puteva i umor. Međutim, dr Sevilja upozorava da ove simptome ne uzimate olako, a ovo važi posebno za posebno za osobe za koje je utvrđeno da imaju veći rizik od srčanih problema.

On savjetuje da kada se ovi simptomi slični gripu ne poboljšavaju, važno je javiti se kardiologu.

(izvor: thehealthy.com/kurir.rs)

Leave a Reply