OVAJ DETALJ JE SVIMA PROMAKAO: Nakon užasne porodične tragedije Janjuš poštuje STARI OBIČAJ

Marko Janjušević Janjuš je ostao u spoljnom svetu oko tri nedelje nakon što je njegov brat izvršio samoubistvo. Vratio se u “Elitu” i sa cimerima podijelio porodičnu tragediju koju je doživio.

Čitava javnost bila je šokirana ovim nemilim događajem, a neki su primijetili da se Janjuš uvijek drži naše tradicije i nosi crno.

Crna odjeća je simbol žalosti za preminulom voljenom osobom i postala je tradicija kao znak poštovanja i počasti prema preminulom. Što se tiče vremenskog perioda, prema starim običajima, ljudi koji su iz dalekih porodica nose 40 dana potpuno crnilo ili samo jedan detalj, na primjer, žene nose maramu, a muškarci košulju. Uža porodica obično odlučuje da tuguje duže, a najbliži rođaci obično nose crno najmanje godinu dana. Drugi narodi imaju drugačije običaje i boje koje nose dok su u žalosti, ali kod nas je opšte prihvaćeno da duša pokojnika luta 40 dana i za to vrijeme bdije nad svojim najmilijima.

Nakon sahrane pokojnika, porodica i najbliži prijatelji su tihi i uzdržani, bez upadljivih izraza radosti. Godinu dana nakon smrti najbliži rođaci obično ne idu na žurke, plešu i ne pjevaju, a u tom periodu u kući se ne priređuju žurke.

Leave a Reply