OD OVE PODMUKLE BOLESTI JE UMRO JOVAN MARIĆ: Ako vidite sljedeće RANE ZNAKE, hitno idite na pregled, jer BRZO NAPREDUJE

Prije nekoliko dana napustio nas je čuveni psihijatar prof. dr Jovan Marić, koji se dugo borio sa veoma podmuklim oblikom karcinoma pankreasa. Ovaj oblik je drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca u razvijenim zemljama, zato je veoma bitno da efikasno lečenje da se oktrije na vreme..

Simptomi raka prostate

Neki oblici karcinoma prostate su neagresivni, tako da oboleli nema simptome. Međutim, uznapredovali rak prostate često uzrokuje različite simptome.

Ako imate bilo koji od sledećih znakova ili simptoma, ne ustručavajte se da pozovete svog ljekara.

1. Urinarni problemi

Urinarni problemi su čest simptom, jer se prostata nalazi ispod bešike i okružuje uretru. Zbog takve lokacije, ako tumor raste na prostati, može doći do pritiska bešike ili uretre i izazvati probleme.

česta potreba za mokrenjem;
mlaz mokraće koji je sporiji od uobičajenog;
krvarenje tokom mokrenja (hematurija);
seksualni problemi.

Erektilna disfunkcija može biti simptom raka prostate. Ovo stanje se naziva i impotencija, što onemogućava postizanje i održavanje erekcije. Krv u spermi nakon ejakulacije takođe može biti simptom raka prostate.

Bol i utrnulost

Metastatski rak je rak koji se proširio na druga područja tela odakle se prvi put i javio. Kada rak prostate metastazira, često se širi na kosti. To može izazvati bol u sljedećim dijelovima tijela:

karlici;
leđima;
grudima…

Ako se rak proširi na kičmenu moždinu, može doći do gubitka osjećaja u nogama i bešici.

Rani znaci koji ukazuju na rak prostate su:

Najveća verovatnoća je da će se urinarni simptomi pojaviti rano. Važno je imati na umu da većinu ovih simptoma mogu izazvati i druga stanja koja nisu rak. Obično su to: benigna hiperplazija prostate (BPH) i prostatitis.

Međutim, nijedno od ovih stanja ne dovodi do pojave krvi u urinu. Ako imate ovaj simptom, odmah se obratite lekaru.

Leave a Reply