ADVOKAT TOMA FILA U JUTARNJEM O ŽARKU LAUŠEVIĆU: “Stres izazvao ono od čega je umro, a znam tačnu dijagnozu”

Toma Fila je jutros gostovao u Jutarnjem programu na TV Prva, a prema njegovim riječima stres je izazvao ono od čega je umro Žarko Laušević.

Glumac Žarko Laušević preminuo je juče u šezdesetčetvrtoj godini poslije kratke i teške bolesti. Poslednje pojavljivanje u javnosti Žarko je imao prije 37 dana, kada se poklonio publici na kraju premijere filma “Heroji Halijarda”. Brojne javne ličnosti, prijatelji i njegovi poštovaoci se opraštaju od velikog glumca, među njima i Toma Fila koji ga zna iz druge priče, branio ga je za dvostruko ubistvo.

Fila je jutros gostovao u Jutarnjem programu na TV Prva, a prema njegovim riječima, ono što se dogodilo bio je splet teške i tragične sudbine Žarka Lauševića i da je stres izazvao ono od čega je umro. Fila i Laušević su se znali 30 godina, a Lauševića je branio besplatno.

“Uopšte ne znam zašto sam se našao u ovom zaista izuzetnom društvu, jer ono što ja mogu da pričam o njemu to su tužni detalji. Prvo, da izjavim Aniti i djeci saučešće, drugo, 30 godina je prošlo od kad smo se mi upoznali u prilike u ovo vrijeme i on je pre toga imao neko advokata sa kojim je bio nezadovoljan, pa sam ja došao po preporuci Miška Radomana, to je profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koji je meni izložio cijeli slučaj. Mene je to zanimalo i prihvatio sam pro bono, besplatno, jer je to velika čast braniti takvog čovjeka i otišao sam u Crnu Goru. Prvo što mi je rekao je ‘ja sam svjestan da sam ubica, molim vas Tomo’. Dugo vremena smo bili zajedno, četiri i po godine je bio u zatvoru. Takođe mi je rekao da najviše što želi od mene je da mu odbranim brata. Rekao sam mu da ću sve učiniti, jer je brat lažno optužen da ne bi imali svedoka. Njega su tužili da je upotrijebio pištolj, cijeli slučaj je grozan. On je žrtva sticaja okolnosti, a to sam u svojoj knjizi i napisao”, rekao je Toma Fila i dodao:

“Nisam htio da ulazim u suđenje, na kraju je žrtva čaršijskih priča u Crnoj Gori, koja je mala zemlja, a mene je prvo impresionirao kao glumac. Prvi put sam video crnogorskog glumca koji govori koji god hoćete jezik. Optužujem pravosuđe Srbije i Crne Gore, a pogotovo Crne Gore jer je prerana smrt izazvana stresom koji je doživeo nepravedno optužen i osuđen, četiri i po godine je bio u zatvoru. Hvala bogu u Spužu su imali poseban tretman, upravnik KP doma Zabela u Požarevcu je bio moj dobar drug i nikad nije dozvolio da ga ja primam u prostorijama za adokate nego u njegovoj kancelariji, a tako je i brat njegov dolazi. Ubili su ga stresom! Nastavak toga je u Americi. Tvrdim da je stres izazvao ono od čega je umro, a znam tačnu dijagnozu”, rekao je Toma Fila.

Podsjetimo, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine, Žarko Laušević i njegov brat Branimir učestvovali su u tuči u blizini podgoričkog lokala “Epl”, tokom koje je Žarko iz svog pištolja CZ99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića.

Žarka i njegovog pet godina starijeg brata Branimira, zvanog Mili, napala je grupa huligana u blizini podgoričkog lokala “Epl“. Glumac je ubio napadače. Zbog dvostrukog ubistva osuđen je na 15 godina zatvora. Ta je presuda, poslije žalbi, potvrđena 1994. godine, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Leave a Reply