LJUDI, ČUVAJTE ŽIVE GLAVE, SRBIJA NA METI TORNADA! Dramatično Upozorenje STRUČNJAKA ZA KLIMU!

Zamalo smo izbegli tornado! Ali teško da ćemo u narednom periodu to uspjeti, upozoravaju srbijanski stručnjaci.

Ako je za utjehu, ova razorna vremenska pojava, koja nastaje od superćelijske oluje koju smo i te kako iskusili, možda neće stići za 15 ili mjesec dana, međutim, po svemu sudeći, ne gine im.

Prekjuče poslije podne, na nebu iznad Banata snimljena je takozvana intenzivna rotacija koja teži da se spusti ka zemlji. Kovitlac vazduha je, kažu oni koji se razumiju u vremenske pojave, bio takav da su momenti odlučivali o tome hoće li se superćelijska oluja pretvoriti u tornado ili neće.

Srećom, kao što rekosmo, nije. Ali neće svaki put biti te sreće! Prema stručnim objašnjenjima, uslovi za nastanak tornada na našem prostoru mnogo su pogodniji nego prije, recimo, nekoliko decenija. Razlog za to su klimatske promjene, objašnjavaju klimatolozi.

Tornado obično vezujemo za američki kontinent, ali sada se i mi s njom suočavamo, a u bliskoj budućnosti, za dvije, pet ili deset godina, ova pojava kod nas uopšte neće biti rijetkost.

Naravno, da ne bude sve baš tako crno, tornada neće biti toliko razorna kao na onim apokaliptičnim slikama koje često gledamo na Pacifiku ili u pojedinim dijelovima SAD jer su za to potrebni specifični uslovi, piše portal Republika. Međutim, koliko su klimatske promene intenzivne, govore i katastrofalne superćelijske oluje koje su više puta pogodile Srbiju u posljednjih mesec dana, a upravo iz njih i nastaje tornado.

Jedna takva protutnjala je u subotu, a na Instagramu se pojavio snimak nevremena u Banatu.

Prethodnih dana tornado je zabilježen u Italiji pa Sloveniji, koja je stradala najgore u proteklih 30 godina od neke prirodne katastrofe, zbog čega se i u Hrvatskoj podigla panika. Kako je objasnio Branko Grisogono, klimatolog, geofizičar i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, tornado uopšte neće biti neuobičajena pojava na našem prostoru:

– Jednostavno, u sve toplijoj klimi ima sve više potencijalne toplotne energije, koja se onda nužno pretvara u kinetičku, odnosno vetar, turbulenciju i tako dalje jer svaki sistem želi da se isprazni, a to je sve češća klimatska pojava u energetski jačem klimatskom sistemu. Naime, uslov da se tornado formira jeste superćelijska oluja, do koje pak dolazi kada hladan front prodre u ekstremno zagrejan prostor. Evropski tornado je po intenzitetu svakako slabiji od onog koji se javlja na drugim kontinentima, međutim, za potcenjivanje nikako nije. Naprotiv… ZA STEPEN Vladimir Đurđević s Instituta za meteorologiju, govoreći na ovu temu, istakao je da ne isključuje da ćemo i u Srbiji videti jači tornado jer je klima postala opasnija po nas, te da sve što se dešava treba da shvatimo kao upozorenje – kaže.

– Uslovi koji omogućavaju da se na našim prostorima pravi tornado ili pijavica danas su mnogo pogodniji nego pre 50 godina. To je zbog klimatskih promena. Naime, temperatura je danas toplija za jedan stepen, a vazduh u sebi može da sadrži više vodene pare, koja je gorivo za sve te procese u atmosferi. Upravo zbog toga imamo intenzivnije nevreme, jače pojave grada, grmljavine, pa i stvaranje tornada – upozorio je Đurđević.

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže da u Srbiji do formiranja tornada najčešće dolazi u Vojvodini jer je ravnica.

– U Evropi se godišnje zabeleži preko stotinu tornada. E sad, zbog promene klime, verovatno je da ćemo to očekivati češće. Ukoliko temperatura nastavi da raste, to će uticati da te pojave budu češće jer je automatski više vlage, više uslova za njihovo stvaranje. Naravno, oni i dalje neće biti ni približni ovim u Americi pošto su tamo idealni uslovi za njihovo formiranje – kaže Đurić.

Aleksandar Šapić poručio je nakon posljednjeg nevremena da moraju mnogo ozbiljnije da uzmu u obzir klimatske promene:

– Moramo da prihvatimo novu realnost da nam se klima menja, ovo su karakteristike tropske klime, s velikim vrućinama i olujama, te apelujem na sve Beograđane da počnemo ozbiljnije da shvatamo najave vremenskih nepogoda – kaže.

Leave a Reply