UKRAJINKA UMJESTO RUKE, PRUŽILA SABLJU PREMA RUSKINJI: Svijet U Šoku Zbog Scene Na Svjetskom Prvenstvu (VIDEO)

Ukrajinka Olga Harlan pobijedila je Ruskinju Anu Smirnovu (15:7) na Svjetskom prvenstvu u mačevanju. Ali…

Poslije meča Ana Smirnova skinula je zaštitinu masku, prišla i pružila ruku ka Olgi Harlanovoj. A, onda je uslijedila nevjerovatna reakcija, Ukrajinka je prema Ruskinji stavila otvorenu sablju, što je strogo kažnjivo i zabranjeno prema svim pravilima mačevanja.

Olga Harlan, Ana Smirnova

Ruskinja je bila zapanjena i zatražila je reakciju sudija. Ukrajinka je napustila mjesto borbe, dobacujući ruskoj sportiskinji.

Smirnova je zbunjeno stajala i gledala u pravcu sudija. Rukovanje je obavezan element svake borbe, pa je Ukrajinka svojim odbijanjem prekršila pravila. Ubrzo je nekoliko sudija izašlo na stazu. Smirnova je dugo razgovarala sa njima, a kada su svi otišli, ona je ostala na stazi.

Ana Smirnova

Kao rezultat toga, Ruskinja je čekala na stazi skoro sat vremena , pa su joj organizatori u nekom trenutku čak donijeli i stolicu. Na kraju je odlučila da se povuče, kada su je sudije obavijestile da neće kazniti Ukrajinku, iako je prekršila sva moguća pravila mačevanja.

Olga Harlan

Ruska strana je uložila protest, ali ga je Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) odbila. Ipak, Harlanovoj je odložena borba Bugarkom Joanom Ilievom. Na kraju, Harlanova je diskvalifikovana, shodno pravilima.

Ukrainian fencer Olga Kharlan was disqualified for refusing to shake hands with Russian Anna Smirnova

She was allowed to the next round, but then they did not let her go to the fight. pic.twitter.com/gP0lSqZtDV

— Lord Bebo (@MyLordBebo) July 27, 2023
Koja pravila je Harlanova prekršila? U pravilima FIE, paragraf 122 kaže sljedeće:

„Prije početka svake borbe, dva mačevaoca moraju da izvode mačevalački pozdrav protivniku, sudiji i gledaocima. Isto tako, kada se zada posljednji udarac, borba se ne završava sve dok dva mačevaoca ne salutiraju jedan drugom, sudiji i gledaocima.

U tom cilju, oni moraju ostati nepomični dok sudija donosi odluku; kada donese odluku, moraju se vratiti u svoju odbrambenu liniju, izvesti mačevaočev pozdrav i rukovati se sa protivnikom. Ako jedan ili oba mačevaoca odbiju da se pridržavaju ovih pravila, sudija će ih kazniti kao što je navedeno u spisku prekršaja 4. grupe.

Olga Harlan, Ana Smirnova

Četvrta grupa prekršaja u mačevanju je najteža. Prema spisku, kršenje klauzule 122 podliježe diskvalifikaciji za cijeli turnir plus suspenziji sa svih takmičenja na 60 dana.

Harlanova je prekršila i druga pravila bacajući sablju prema Ruskinji poslije borbe. Ovo spada u antisportsko ponašanje (kažnjava se ili žutim kartonom ili diskvalifikacijom) i pod opasnim i pretećim akcijama protivniku (crveni karton).

Ana Smirnova

Olga Harlan i Ana Smirnova prve su sportiskinje koje su se takmičile direktono jedna protiv druge, poslije vojnog sukoba ove dvije zemlje. Ukrajina je ranije odredbom ministarstva sporta sportistima te zemlje zabranila učestvovanje u takmičenjima u kojima se učestvuju Rusi i Bjelorusi. Ta je odredba izmijenjena u srijedu te sada pokriva samo „sportiste koji predstavljaju Rusku Federaciju ili Republiku Bjelorusiju“. Smirnova je na SP nastupila pod neutralnom zastavom, bez obilježja Rusije.

Kurir sport

Leave a Reply