SRUŠIO SE MOST! PUKAO PO SREDINI I PAO U VODU, STUBOVI NISU IZDRŽALI: Haos u regionu zbog nevremena

Most u Mrčajevcima kod Čačka srušio se jutros, usred obilnih padavina i bujičnih poplava koje su proteklih dana pogodile Srbiju.

Most na Zapadnoj Moravi koji je spajao Slatinu i Mrčajevce pukao je po sredini i pao u vodu.

On je inače bio zatvoren za saobraćaj jer je bio nebezbijedan zbog pucanja stubova.

Mještani su, uprkos zabrani, koristili ovaj most jer su im njive bile i sa mrčajevačke strane.

Kako pričaju mještani, taj most im je bio najbliža veza ne samo sa gradom, već su preko njega prelazili i do svojih parcela.

„Sada ne znam ni kako ćemo ni šta ćemo. Do skoro je bio zatvoren za saobraćaj jer je bio nebezbijedan za prelazak, zbog dotrajalosti nosećih stubova, a sada je potpuno uništen“, kazao je jedan od mještana u Mrčajevacima.

Vlada Republike Srbije je u decembru prošle godine opredijelila sredstva za sanaciju ovog mosta, ali nikada nije započela sanacija.

Proglašena 51 vanredna situacija

Poplave u Srbiji nanijele su znatnu štetu infrastrukturi, a stanovnici više mjesta morali su da budu evakuisani iz svojih domova.

Sinoć u 20 sati zbog poplava je izvršena evakuacija 60 osoba u naselju Mala Guba u Prokuplju, a jutros je evakuisano ukupno 142 osobe na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja, Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca, saopštili su iz MUP-a.

Od ponoći je evakuisano ukupno 217 osoba. Vatrogasci-spasioci vrše crpljenje vode po pozivu građana u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kragujevcu, Leskovcu, Prokuplju, Smederevu, Kruševcu i Čačku. Pripadnici Ministarstva unutaršnjih poslova obilaze potencijalno kritične tačke, razgovaraju sa mještanima i na tim lokacijama kojima daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti. U skladu sa najavama RHMZ-a prati se situacija na Zapadnoj Moravi, Crnom Timoku, rijeci Ibar koja ima blagi porast, Zapadnoj Moravi kod Kruševca gdje je nivo rijeke je u opadanju, a i rijekama u Borskom okrugu kao i rijeci Toplici koje si u blagom opadanju.

Leave a Reply