NOVI DETALJI O DJEČAKU IZ LUKAVCA: Jeziva podudarnost sa ubicom sa Vračara naterala je istražitelje da se zapitaju SAMO JEDNO!

Uslučaj je odmah uključen i Centar za socijalni rad, a kontaktirane su i nadležne institucije koje se bave pitanjima djece.

Učenik koji je jutros pucao na nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu prebačen je iz policijske stanice u Kliniku za psihijatriju.

Kako je pojašnjeno, sada slijedi postupak njegovog vještačenja, a nakon toga i obustava istrage jer kao maloljetnik krivično ne može odgovarati.

Učenik koji još uvijek nema navršenih 14 godina, jutros je počinio krvavi čin u Osnovnoj školi “Lukavac Grad” u Lukavcu, kada je iz pištolja nekoliko puta pucao u pravcu nastavnika engleskog jezika i pomoćnika direktora škole.

Nezvanično, on je u nastavnika pucao iz pištolja koji je bio u posjedu njegovog preminulog dede, a oružje je pronašao na tavanu kuće.

Pištolj je nakon dedine smrti policiji trebalo da preda dječakov otac, što nije učinio, a on je u kasnim poslijepodnevnim satima i uhapšen. Odmah nakon što je pucao, policija je uspjela da savlada dječaka te je on skoro čitav dan proveo u policijskoj stanici.

Nakon toga je premješten u Kliniku za psihijatriju, a prema zakonskim propisima nad njim će sada biti obavljena vještačenja. Prema Krivičnom zakonu FBiH, ovaj maloljetnik ne može krivično da odgovara za učinjeno.

Kako su pojasnili iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zakonske odredbe nalažu da cjelokupan događaj mora biti dokumentovan, a sve nadležne institucije svoje izvještaje će dostaviti tužilaštvu.

Također, tužilac će prema proceduri morati da donese naredbu po kojoj se istraga neće sprovoditi. Učenik iz Lukavca ranije je prijetio da će počiniti osvetu jer je izbačen iz škole, ali niko na to nije reagovao.

Nakon operativnog sastanka rukovodstva Tužilaštva TK i Uprave policije MUP-a TK određeni su pravci zajedničkog delovanja u delu postupanja sa djetetom, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH i Zakonom o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama FBiH.

U slučaj je odmah uključen i Centar za socijalni rad, a kontaktirane su i nadležne institucije koje se bave pitanjima djece.

JEZIVA PODUDARNOST

Slučaj iz Lukavca ne samo da je potresao domaću i regionalnu javnost već se mogu uočiti najmanje tri sličnosti ovog krivičnog djela sa strašnim masakrom koji je nedavno učinjen u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru.

Naime, užasavajuća je činjenica da je poput dječaka ubice sa Vračara, i vinovnik ovog zla bio mlađi maloljetnik odnosno dijete starosti ispod granice krivične odgovornosti.

Paralela sa jezivim ubistvom se može napraviti i na osnovu činjenice da je stravičan zločin i u jednom i u drugom slučaju učinjen u školi od strane deteta koje je pohađalo navedeni objekat

Dostupnost vatrenog oružja djetetu uzrasta od 14 godina takođe predstavlja važno pitanje koje će neminovno morati da se postavi u istrazi.

Ako je suditi po nezvaničnim informacijama koje dolaze sa terena, motivi napada obojice učinilaca svirepih krivičnih djela su tesno vezana za osvetu. Kao i dječak ubica sa Vračara, maloljetnik je smješten u psihijatrijsku ustanovu.

Uz prethodno pomenutu karakteristiku, možemo pridodati i javno oglašavanje ubica prije učinjenog djela. Naime, i jedan i drugi maloljetnik su prethodno učinili dostupnim javnosti svoje prijetnje (naglas su govorili o svojim namjerama) ali nažalost to nije naišlo na adekvatnu pažnju i prevenciju kako od strane okruženja tako i institucija i društva u cijelini.

Leave a Reply