Klikom na sliku zatvorite prozor.

NAJJEZIVIJA GLUMICA JUGOSLAVIJE BILA JE I UBJEDLJIVO NAJLJEPŠA: Umrla je SAMA I ZABORAVLJENA, ovo nikad nije mogla PODNIJETI

Prelepu Mirjanu Nikolić uvek ćemo pamtiti po ulozi Radojke u Leptirici, čuvenom televizijskom hororu Đorđa Kadijevića.

CELEBRITIES
03.06.2023. – 07:00h Autor: Stil
NAJJEZIVIJA GLUMICA JUGOSLAVIJE BILA JE I UBEDLJIVO NAJLEPŠA: Umrla je SAMA I ZABORAVLJENA, ovo nikad nije mogla PODNETI
Ko je bila Mirjana Nikolić?, Foto: Youtube Printscreen, RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal
Mirjana Nikolić ostavila je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji, te će večno biti zapamćena po maestralnoj ulozi Radojke u prvom srpskom horor filmu “Leptirica” Đorđa Kadijevića. Osim neverovatnog talentovala, posedovala je harizmu koja je sve obarala sa nogu, a njenoj lepoti se divio ceo region.

Čuvena glumica rođena je u Beogradu 19. avgusta 1949. godine, a od malih nogu sanjala je o daskama koje život znače.


MOGLO BI VAS ZANIMATI
GUDELJ OTIŠAO OD ANASTASIJE NAKON GUBITKA BEBE: Fudbaler se oglasio još jednom tužnom objavom
GUDELJ OTIŠAO OD ANASTASIJE NAKON GUBITKA BEBE: Fudbaler se oglasio još jednom tužnom objavom
NIMALO NE BOLI, A RAZARA TELO POPUT BOMBE: Doktor Pažin o podmukloj vrsti karcinoma i NOVOJ TERAPIJI koja pruža NADU
NIMALO NE BOLI, A RAZARA TELO POPUT BOMBE: Doktor Pažin o podmukloj vrsti karcinoma i NOVOJ TERAPIJI koja pruža NADU
– Htela sam da budem glumica još u vrtiću– priznala je svojevremno.

Međutim, u početku je krenula drugačijim stopama. Naime, upisala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a onda je sudbina učinila svoje.

Na ulici ju je zapazila prva srpska pozorišna i filmska režiserka Soja Jovanović. Čim ju je ugledala, u njoj je prepoznala zvezdu i odmah je zamislila na filmskom platnu. Nije ništa prepuštala slučaju, te joj je ponudila ulogu u njenom filmu “Silom otac”, gde je Mirjana igrala Arsinu ćerku Zoricu. Potom je zaigrala rame uz rame sa legendarnim Zoranom Radmilovićem u mini-seriji “Baksuz”.


TEKST SE NASTAVLJA POSLE OGLASA
Sponsored Content
Učestvuj u nagradnoj igri, i osvoji sjajne Freebet nagrade
Sponsored by Midas

Bila je omiljena među kolegama, koji su znali za nju da kažu kako je osvajala ne samo lepotom, već i dobrotom.

– Ona je moja ljubimica. Tako anđeosko i detinjasto lice retko se sreće kod današnjih devojaka. Ona time impresionira – istakao je jednom Miodrag Petrović Čkalja, njen kolega iz filma “Silom otac”.

Nakon studija istorije umetnosti, preorijentisala se i upisala Pozorišnu akademiju, a raskošni talenat i predan rad su joj omogućili da ostvari kultne uloge. Tako je imala priliku da glumi u ostvarenjima kao što su: “Vruć vetar”, “Pozorište u kući”, “Vuk Karadžić” , “Nije bilo uzalud”, “Kad više nisam bio vojnik”, “Žikina dinastija”, “Povratak otpisanih” i dr.


Ipak, ništa ne može da se uporedi sa uspjehom koji joj je donijela “Leptirica”, a Mirjana je i pre emitovanja ovog ostvarenja najavila da publiku čeka – neočekivano.

– U filmu koji je Kadijević radio prema svom scenariju igram naslovnu ulogu Radojke. To je, u stvari, priča o vešticama i ljudima, puna strave i užasa kojom obiluje cijela serija Kadijevićevih televizijskih filmova, čija se premijera uskoro očekuje. Ja sam ljupka pastirica u koju se svi zaljubljuju, ne znajući šta ih posle čeka. Negdje oko ponoći pretvaram se u vješticu: izrastu mi zubi, nokti, oči mi zakrvave. Tada se stvara atmosfera iz “Bala vampira”. Ja ih davim i oni odlaze na groblje – postaju vampiri – pričala je glumica.

“Leptirica” je svoju premijeru imala 1973. godine, a njen uspeh je nemerljiv. Film je postao klasik jugoslovenske kinematografije, a mlada Mirjana igrala je uz velika imena kao što su Petar Božović, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović.

https://www.instagram.com/p/BvrMukahWfP/?utm_source=ig_embed&ig_rid=f2a5d810-76f4-4b5b-bf12-80e22c6edb50

Posljednju ulogu zabilježila je u mini-seriji “To se samo svici igraju” 1996 godine, a potom se povukla iz javnosti, ali i iz glumačkog svijeta. Tokom karijere nikada nije pristala da se skida pred kamerama i golotinju nikako nije podržavala.

– Ukoliko mi bude ponuđena neka uloga, prihvatiću je. Ali da se razumijemo: ja sam veliki protivnik golotinje. Uostalom, zar moj djetinjasti lik ne govori da mi leže jedino uloge naivki? Ne mogu da zamislim sebe da igram djevojku-vamp, osobu čije će obnažene noge ili grudi oboriti muškarca s nogu. Za mene je golotinja nepotrebna filmu.

Đorđe Kadijević je u jednom intervjuu naglasio kako mu je žao što Mirjana nije uspjela da sagleda koliko je njena “Leptirica” značila publici širom svijeta. Glumica je umrla u Beogradu 23. juna 2012. godine, a u njenu čast je organizovao specijalnu projekciju filma.

Leave a Reply