‘JA ĆU BITI NOVI KOSTA!’ Učenik ušao u razred sa željezom šipkom i prijetio, roditelji kipe od bijesa: ‘Razrednica je za incident saznala tek u petak’

U susjednoj Srbiji i dalje vlada stanje beznađa i straha nakon krvavih ubojstava koje su počinili dječak (13) i mladić (21).

Bogu hvala, ostatak regije nastavio je živjeti civilizirano pa nije zabilježeno većih incidenata, no iz Lijepe naše stiže jedan slučaj koji je sablaznio Split!

U ponedjeljak se 27 od 28 učenika jednog od razreda Osnovne škole Strožanac nije pojavilo na nastavi zbog navodno problematičnog ponašanja jednog učenika, piše Dalmatinski portal.

Nezadovoljni roditelji tvrde kako njihova djeca zbog tog učenika trpe strah, mučnine, glavobolje i nesanice. Također, bez zadrške optužuju ravnateljicu Žanu Prizmić i stručne službe za izostanak hitne reakcije.

Djelatnica škole je ispričala kako su problemi u ponašanju kod tog dječaka prisutni već duže vremena.

Tako je, navode, 20. ožujka ove godine je dječak prebačen u drugi razred jer kontinuirano ometa nastavu i sklon je nasilnim ispadima. Situacija je eskalirala prošli četvrtak na satu njemačkog jezika.

“Učenik je stigao sa željeznom šipkom u učionicu i zaprijetio da će biti novi Kosta K. Razrednica je za incident saznala tek u petak, i to od majke djeteta koje je svemu svjedočilo. Nazvala je u tom trenutku policiju. Intervenirali su policijski službenici u civilu, oduzeli mu šipku i predali je školi do dolaska roditelja”, kazala je djelatnica škole.

Tvrdi kako je podnesena kaznena prijava DORH-u. Dalmatinski je neslužbeno doznao da je ravnateljica uručila razrednici opomenu pred otkaz jer je pozvala policiju. Izvori iz škole su potvrdili kako se ravnateljica pri donošenju odluke pozvala na tvrdnje asistentice u nastavi koja je drugačije doživjela incident.

Roditelji su zavapili da žele da im djeca budu sigurna u školi i da im se omogući nesmetano praćenje nastave. “Situacija u kojoj dijete maše metalnom šipkom u razredu i prijeti nasiljem alarmantna je i ne želimo čekati sljedeći prekršaj koji bi se mogao pokazati fatalnim. Ako možda i ne misli ozbiljno, postoji mogućnost da nekog slučajno ozlijedi ili samog sebe”, naglasili su.

“Škola radi velik propust prikrivanjem vršnjačkog nasilja. Djeca trpe strašne stvari. Je li itko dobio psihološku pomoć? Ponajprije, kakvo je uopće rješenje bilo prebaciti dječaka u drugi razred? Iščupan je iz svoje sredine, odvojen od prijatelja. Samo se šalje stručnim službama, no što one rade? Ako se u ovoj školi ne mogu kvalitetno nositi s problemom, što ga ne pošalju u onu koja može”, ispričala je majka jednog učenika.

Dalmatinski je kontaktirao ravnateljicu Prizmić kako bi dobili njezin komentar na cjelokupnu situaciju. Ravnateljica je u odgovoru navela koje je sve mjere škola poduzela te dodala kako se ne slaže s postupkom roditelja.

“Škola je upoznata sa svim događanjima i poduzela je sve zakonom propisane radnje u vezi istih. Sve nadležne službe upoznate su i uključene u međusobnu suradnju i rješavanje kako drugih tako i ove situacije.

Škola provodi Školski preventivni program u svim razredima u svrhu prevencije vršnjačkog nasilja. Smatramo postupak roditelja neutemeljenim jer je naša škola sigurno okruženje za sve učenike.

Nakon nemilog događaja iz susjedne države, a prije uputa Ministarstva znanosti i obrazovanja, stručna služba škole objavila je upute za roditelje i učitelje na mrežnoj stranici škole. U našoj školi ne toleriraju se nikakvi nasilni oblici ponašanja te na svako saznanje o mogućem nasilju reagiramo u skladu s protokolima, pravilnicima i zakonima”, odgovorila je ravnateljica.

Čeka se i što će reći iz ministarstava i Vlade RH.

Leave a Reply