UKLONITE BILJNE VAŠI SA BILJAKA BEZ OTROVA: Sasvim prirodan rastvor koji uništava napasnike

Postoje efikasni načini za ubijanje biljnih vaših bez grama otrova

Nakon kišnog perioda svi smo primetili pojačano prisustvo biljnih vaši na cvijeću, začinskom bilju i ostalim usjevima. Ono što možete da uradite sa ovim napasnicima je sljedeće:

1. Fizičko uklanjanje biljnih vaši

Ovo se radi na samom početku, ako ste primetili mali broj zaraženih listova biljke. Uzmite rukavice i četku i sa njom skinite štetočine sa biljke. Ako otkinete par zaraženih listova, obavezno ih stavite u kantu sa sapunicom kako biste sasvim uništili biljne vaši.

2. Jak mlaz vode

Iako je ova metoda problematična iz razloga što jak mlaz vode može da ošteti osetljive biljke. Ova metoda ipak uspijeva kod uklanjanja vašiju sa jakog drveća i stabala voća.

kako-da-vase-surfinije-cvetaju-celog-leta-ovo-morate-dodati-u-petunije-da-bi-ste-imali-rascvetale-zardinjere-nega-zalivanje-i-prihrana-foto-galerija007-836281140

3. Sapunica

Uzmite nekoliko kapi deterdženta za suđe i razblažite sa vodom. Tu smesu isprskajte po zaraženom bilju, vodeći računa da isprskate i ispod listova gde se često kriju jaja biljnh vaši. Sapunica je uništiti voštani, zaštitni deo koji su štetočine napravile i one će umreti. Ali budite pažljivi, ova mješavina će ubiti i korisne insekte, zbog čega ne smijete da je često primijenjujete.

Pređite parčetom vate natopljenom al+oholom listove biljke, Na taj način ćete ukloniti larve sa listova. Nakon toga, operite biljku mlakom vodom.

4. Esencijalna ulja

Napravite mješavinu jednakih dijelova ulja timijana, paprike, karanfilića i ruzmarina. Stavite 4 do 5 kapi u vodu, pa sve stavite u raspršivač. Dobro isprskajte zaražene biljke. Ova mešavina će uspešno ukloniti biljne vaši, ali će ubiti i njihova jaja.

5. Korisni insekti

AKo u bašti imate bubamare, znajte da one jedu biljne vaši. Čak postoji i mogućnost da se ovi korisni insekti kupe i donesu u baštu. Gde ima bubamara, biljnih vaši nema. Isti efekat na biljne vaši imaju i leptiri. Postoje čak i tehike kojma možete da privučete ove korisne insekte u baštu.

6. Male ptice

Male ptice poput vrabaca uspješno će “iskorijeniti” biljne vaši iz vašeg dvorišta. Privući ćete ih ako im budete ostavljali mrvice hrane, ali i ako im budete živu ogradu ili žbin hortenzija u kojem će se oni odmarati.

7. Pazite na mrave

Mravi obožavaju med koji izlučuju biljne vaši. Stoga će mravi da čuvaju koloniju biljnih vaši od predatora, kao što ljudi čuvaju svoju stoku. Odvucite pažnju mravima i biljne vaši će biti izložene na milost i nemilost bubamarima, leptirovima, ali i pticama.

8. Biljne vaši ne vole jake arome

Posadite bijeli luk, vlašac i ostale biljke sa jakim mirisom i biljne vaši neće biti vaš problem.

(Stil)

Leave a Reply