BABA JE IMALA 93 GODINE KADA JE UMRLA I SAHRANJIVALI SMO JE DVA DANA

Baba je imala 93 godine kada je umrla i shranjivali smo je dva dana nakon što je umrla. Sva se pokočila i morali smo da zovemo komšiju da joj polomi ruke da ih možemo prekrstit kako bi smo
mogli da je stavimo u sanduk.

Komšija nas je pitao gde je baba, mama je rekla da je u sobi, te ga pustila u kuću. Ušao komšija u sobu i počeo da babi lomi ruke, kad baba vrisne. Vrišti baba, vrišti komšija, vrištim ja (bila sam ispred vrata) mama dolazi, smiruje situaciju i kaže “Pobogu komšija ne ta baba, druga baba u sobi levo, to joj je sestra došla na sahranu”…

Svakodnevna upotreba cimeta može da doprinese stabilizaciji nivoa šećera u kvi, ubrza metabolizam, produži osjećaj sitosti i tako utiče na smanjenje kilograma. Djeluje povoljno na sistem organa za varenje – reguliše probavu i smanjuje nadutost, što su česti problemi tokom mršavljenja.

Preliminarno istraživanje, koje je dokazalo sve dobrobiti cimeta, predstavljeno je početkom 2017. na konferenciji Američkog udruženja za srčane bolesti. Naučnici su tokom 12 nedelja pacovima davali dodatke u prehrani na bazi cimeta istovremeno ih hraneći visokokaloričnom hranom. Testovi provedeni na pacovima pre i nakon završetka eksperimenta su pokazali da su oni nakon uzimanja dodataka s cimetom imali više antioksidansa u tijelu nego prije.

Takođe, smanjila im se ukupna kilaža i opseg u struku, bez obzira što su jeli masnu i tešku hranu.

Cimet je dokazao da ima puno zdravstvenih koristi. Uz gore nabrojene koristi, tu se ubraja i smirenje probave i poboljšanje rada mozga, konkretnije brže razumevanje nove građe, piše Dejli mejl.

Prema istraživanju sprovedenom u Medicinskom centru Univerziteta Raš u Čikagu 2015. godine cimet je dokazano povećao proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i protoku informacija. U istraživanju piše da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mlevenog cimeta u kafu ili na pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje.

Cimet je pun antioksidansima, pomaže kod smanjivanja nivoa šećera u kvi i može da spriječi razne upale.

U jednom istraživanju sprovedenom 2010. je dokazano da voda s cimetom sadrži dovoljno antioksidanta da smanji šanse za dobijanje prekomjerne težine za čak 23 odsto.

(BlicŽena)

Leave a Reply