Žena nestala u SAD-u prije 31 godinu, proglasili su je mrtvom. Sad je pronađena živa

PATRICIA Kopta, žena iz Pennsylvanije, pronađena je u staračkom domu u Portoriku više od 30 godina nakon što je nestala. Istražitelji tijekom potrage nisu uspijevali doći do korisnih saznanja te je žena proglašena mrtvom. Na konferenciji za novinare je otkriveno kako je Kopta neko vrijeme lutala sjevernim Portorikom prije nego što je 1999. godine odvedena u dom za odrasle osobe.

Patricia, nekoć poznata kao ulična propovjednica u svom rodnom gradu, isprva je tajila svoju prošlost dok je bila u Portoriku. Ipak, počela je otkrivati pojedinosti jer je patila od demencije, rekao je zamjenik načelnika policije Brian Kohlhepp. Socijalna radnica u domu je prikupila dovoljno informacija o ženi kako bi upozorila vlasti, a DNK test je i službeno potvrdio njezin identitet, piše Washington Post.

Često je odlazila u Portoriko

Suprug i sestra su iznijeli detalje o životu nestale žene. Kazali su kako je Patricia imala nadimak “Vrabac” zbog svoje slabe građe te je često hodala po parkiralištima i prometnim cestama kako bi upozorila prolaznike i vozače na smak svijeta.

Međutim, prije nego što je počela propovijedati, Patricia je bila studentica koja je radila kao model i instruktorica plesa. Njezina 78-godišnja sestra Gloria Smith se prisjetila kako je Patricia sa svojim prijateljima često odlazila na odmor u Portoriko prije nego što se udala. 

“Jednostavno je voljela ocean, plažu, toplo sunce”, ispričala je Gloria za Associated Press. Rekla je kako je njezina sestra nakon 10 godina napustila posao u staklarskoj tvrtki zbog migrena za koje su liječnici tvrdili da su uzrokovane stresom. Zatim je promijenila posao, a članovi obitelji su počeli primjećivati promjene na njoj.

Sedam godina nakon nestanka je proglašena mrtvom

“Rekla je nešto o tome da je tamo (na poslu) vidjela anđela”, prisjetila se Gloria. Patricia je vrlo brzo nakon toga počela propovjediti. Nakratko je bila institucionalizirana, a liječnici su uočili znakove shizofrenije. Nakon što je puštena, nastavila je propovijedati sve dok nije nestala 1992.

“Došao sam kući jedne noći, a nje jednostavno nije bilo”, rekao je njezin 86-godišnji muž Bob Kopta. Bili su u braku 20 godina prije njezinog nestanka. Nestanak je zbunio obitelj, ali i policiju. Bob se prisjetio kako mu je supruga jednom spomenula da bi htjela ići u Portoriko zbog lijepog vremena. Stoga je u portorikanskim novinama objavio kako mu je nestala supruga, ali nije dobio nikakav odgovor. 

Policija godinama nije uspijevala doći do nekog korisnog traga, pa je Patricia otprilike sedam godina nakon nestanka proglašena mrtvom. “Prošao sam kroz mnogo toga. Svaki put kad bi negdje pronašli tijelo (pitao sam se), ‘Je li to Patricia? Je li to Patricia?’” kazao je Bob, inače umirovljeni vozač kamiona.

Muž je ne planira posjetiti
Kada je prvi put primljena u dom za odrasle, Patricia je natuknula da je u Portoriko stigla kruzerom iz Europe, rekli su iz policije. Nakon što je socijalna radnica kontaktirala policiju u Pennsylvaniji, trebalo je gotovo godinu dana da uzorci DNK potvrde da je žena doista Patricia Kopta.

“To je tužno, ali mi je olakšanje. Kad vam žena nestane, vi ste osumnjičeni”, tvrdi Bob. Nije se ponovno oženio, ali je rekao da je ne planira posjetiti i da sada pokušava zaboraviti prošlost, iako mu je drago što zna da se o njoj brinu. Gloria ipak planira posjetiti svoju stariju sestru. “Poznavala me ona ili ne, i dalje je želim vidjeti, zagrliti je i reći joj da je volim”, zaključila je. 

Leave a Reply