Poučna priča: Jednog dana u šumi je izbio veliki požar

Jednog dana u šumi je izbio veliki požar. Plamen je zahvatao sve više i više područja. Životinje, ptice, insekti pokušavali su da pobijegnu što dalje sa ovog mjesta. Odjurile su ne osvrćući se. Samo je jedna mala hrabra ptica pokušala da se izbori sa vatrom. Odletjela je do potoka, navlažila krila vodom i uzela vodu u svoj mali kljun. Na ovaj način je uspjela da unese par kapi u šumu koja je gorjela u plamenu. Ptica je neumorno letjela od potoka do mjesta požara i nazad.

Srela je starog vuka, koji je pitao iznenađeno:

– Pa, zašto radiš nemoguć posao? Tvoje bijedne kapi vode nisu dovoljne ni da ugase jednu travku. Pogledaj tu ogromnu vatru. Svi mi smo ovde nemoćni.

– Da, to su samo dvije kapi vode. Ali ovo su kapi moje ljubavi. Ispunjeni su mojom ljubavlju prema šumi. Ovde sam odrasla, ovde sam živjela sa svojim najmilijima. Šuma mi je pružila zaštitu od Sunca i kiše, ovde sam uvijek bila ispunjena i sigurna. Volim svoju šumu. Sada je šumi potrebna moja pomoć. I sada pokušavam da joj pružim svu svoju ljubav. Dajem joj ono što mogu da podijelim.

Vuk se zakikotao i otišao. A ptica je nastavila da nosi kapi vode do mesta požara. Bog je čuo razgovor između ptice i vuka. Odlučio je da nagradi posvećenost ptice koja je pokušavala da pomogne voljenoj šumi. Bog je poslao veoma jaku kišu. Tri dana je neumorno padala kiša. Požar je ugašen. Većina šume je spašena.

Pouka ove priče jeste da u životu uvijek treba da uradimo ono što možemo i koliko možemo. Čak i kada vam se okolnosti čine nepromijenjivo, potrebno je da napravite par koraka i možda taj jedan korak zauvijek promjeni situaciju. Postoje trenuci u životu kada je teško sve izračunati. Kada je nemoguće predvidjeti da li će se neki plan zaista ostvariti, da li će biti zagarantovanog rezultata. Ali važno je samo to učiniti. Uradite to iz srca, nesebično. A onda prihvatite kako će se događaji razvijati.

Važno je vjerovati! Vjerujte u najbolje, verujte da problemi nisu vječni. Vjerujte da će biti dobro i maksimalno se potrudite da zaista dobro i bude. Oni koji umiju da budu zahvalni na kraju i sami budu srećni i usreće druge. U ovoj priči, ptica umije da voli, zna da cijeni i da bude zahvalna. Ona nije samo potrošač, ona se trudi da zadrži dobro. Ona živi u harmoniji sa sobom, u teškom trenutku djeluje po nalogu svog srca. Dvije kapi njene iskrene ljubavi spasile su cijelu šumu.

Ne odbacujte ono što možete, i najmanji trud može da sve preokrene, postanite svijesni svog srca i snage volje. Možda će jednog dana vaše dvije kapi postati odlučujuće.

Leave a Reply