NE BACAJTE PARE NA PRESKUPA BIJELA JAJA: U vodu dodajte samo 1 SASTOJAK i za 15 minuta ih sami izbijelite, a evo i kako da spriječite da pucaju

Da bi jaja bila spremna za neke najzahtjevnije tehnike bojenja i ukrašavanja, potrebno je da ih izbijelite. To ćete lako uraditi uz ovaj savjet. Pogledajte!

Nema potrebe da bacate novac i kupujete skupa bijela jaja. Ove godine učinite uslugu svom novčaniku i sami ih izbijelite uz pomoć trika lajfstajl blogerke Marine Malinović, koja stoji iza profila uradi.sama.mama. Ali, pripazite na jedan detalj da vam jaja ne bi pucala!

Potrebno je:

– živa jaja

– 500 ml vode

– 150 ml sirće

– malo soli

Kuhati ih 15 minuta od momenta ključanja na laganoj vatri i obavezno skidati penu koja će se pojaviti. Kad prodje 15 minuta, pod mlazom hladne vode sunđerom lagano skinuti preostalu boju sa jaja. Izgledaće bjelje kad se osuše i ohlade.

Ovakva jaja se dalje mogu farbati bojom koju nije potrebno zagrevati ili za tehniku dekupaža ili jednostavno možete da crtate flomastrom ili da lijepite naljepnice. Ne kuhati ih opet.

Mjere zavise od šerpe i količine jaja ukoliko vam je potrebna veća količina povećajte meru jednom ili dva puta. Držite se recepta, i ne pretjerujte sa količinom sirćeta, jer ako stavite previše, ljuska će se istanjiti i jaja mogu da pucaju.

Leave a Reply